15 jan. 2010

En långärmad och en kortärmadMitt i allt fanns det tid att sy, helt ostört! Så då passade jag på att sy de här t-skjortorna som legat klippta redan ett tag. Har haft lite tidsbrist, och bättre lär det väl inte bli med tanke på att jag börjat jobba igen. Men nu och då får man lov att ta sig tid för att sy, det är ju ändå så roligt!

Snabbt gick det med, på 2h var båda tröjorna färdiga. För en gångs skull var det ingenting som krånglade, och i och med att bitarna redan var klippta gick syendet i ett huj.

Jag måste faktiskt på allvar börja göra fler byxor nu. Har alldeles tillräckligt med tröjor för tillfället. Problemet är bara det att det är både roligare och lättare att handla tyg till tröjor. Oftast är det billigare också. Jag föredrar helst lite grövre tyg till byxor, helst velour eller frotté. Nu har jag faktiskt lite molnvelour på kommande, det tyget ska det minsann bli byxor av! Ser jag fram emot!

Tyg: Långärmad: pirattyg från mjuka tyger, limegrön interlock från ikasyr.
Kortärmad: turkosa moln från ikasyr, brun resår från kangastukku.

Mönster: Ottobre 6/2009, lite ändrad.

9 jan. 2010

En färgkombination jag gillar


Ska försöka skriva ner några rader, fastän jag är jättetrött och helst bara skulle vilja gå och sova. En viss liten kille tyckte inte han skulle behöva gå och sova ikväll, och nattningen tog således lite på 2h, suck... Jag som hade andra planer för denna kväll. Hela dan har varit ett ända gnäll känns det som, om man bortser från de där några timmarna B lekte hos mormor och morfar. Inget duger, mat ska kastas hit och dit, blomkrukorna däremot tycks smaka bra, mikron ska sättas på i onödan precis hela tiden, datorn ska vandaliseras, leksaker ska skuffas längst in under vår säng så man inte längre når dem, det ska klättras överallt... Kan nån snälla kedja fast eller varför inte limma fast alla våra stolar i golvet, så han inte drar runt dem överallt för att kunna klättra ännu högre?

Hursomhelst. Nu till huvudsaken. Hittade ett ord som beskriver detta set ovan perfekt - vårig! Eller hur? Tycker det blev en himla vårig kombination, den där fina turkosa färgen tillsammans med lime. Passar väl bra så här när man väntar på våren! Jag är väl knappast ensam om att tycka att det kunde bli varmare nu snart igen...

Halslinningen prövade jag denna gång göra på ett annat sätt, och det blev riktigt lyckat. Jag overlockade alltså fast den, och sydde en extra söm runt. Byxorna är av samma mönster som jag sytt flera par av förut, riktigt långa och med mudd nertill för att få lite pös. Gummiband satte jag i midjan så de ska hållas uppe bra.

Tyg: Tröja - turkosa moln från ikasyr
Byxa - turkos velour och lime interlock från ikasyr

Mönster: Tröja - Ottobre 6/2009 men några förändringar
Byxa - Eget

4 jan. 2010

Pyjamas med namnapplikation


Nej, jag har inte bloggtorka, jag har bara haft lite brist på både inspiration och tyger nu runt jul och nyår. Några tyg- och mönsterbeställningar är på kommande, och sen ska det sys barnkläder igen! Det är nästan som att vänta på jultomten... den som väntar på nåt gott väntar aldrig för länge, sägs det ju. :)

Men lite har jag fått till stånd - nu senast den här mjuka pyjamasen i turkos velour, med namnapplikation. I den här kylan vi haft de senaste veckorna kan det behövas en lite varmare pyjamas, och grannarna ville gärna ha en till deras lilla pojk, en i stil med denna. Det finns inte ett allt för stort utbud av mönstrad velour (i alla fall inte i Finland? Om man bortser från de nya molnvelourtygen som snart kommer!) så det fick bli enfärgat. Men endast enfärgat är ju aningen tråkigt, så det fick bli en applikation på plagget. Funderade länge vad jag skulle göra för applikation, är ju inte precis mästare på det än. Funderade på en katt, eller en uggla, eller en kanin... men det fick bli hans namn istället. De mer invecklade motiven tror jag det är bäst att jag provar på egna ungens plagg först. ;)

Färgerna på bilden kommer inte riktigt till sin rätta. Velouren är egentligen riktigt stark turkos, köpt från ikasyr. Resåren i ärm- och benslut är mörkblå, inte svart som det ser ut på bilden. Knapparna kommer från Kangastukku.

Tyg: Turkos velour från ikasyr.

Mönster: Från Ottobre 6/2009, storlek 80.