29 nov. 2009

I väntan på tygleverans...


...vill jag önska alla en trevlig (en dag försenad?) lillajul och första advent! Bättre väder kunde man ju ha, trots att solen har kikat fram under några minuter vid lunchtid idag. Jag börjar bli evigt trött på detta regniga väder, det har gått så långt nu att jag faktiskt längtar efter kyla och snö. Ska bli så skönt att inte behöva klä sig i regnkläder och gummistövlar varje gång jag går ut i lekparken med B.

På bilden ser ni våra adventsljus. Det här året kör vi med en inte så traditionell variant, men mysigt blev det ju för det. Zinkbrickan och siffrorna kommer från Villa Wenla, och så dekorerade jag med lite lingonris och japanska lyktor.

27 nov. 2009

Märks det att vi har brist på pyjamaser?


Jag är helt såld på stjärnmönster, stjärnor i alla storlekar, färger och former, och därför kunde jag så klart inte låta bli att sy något av detta tyg. Det fick bli i form av en pyjamas, denna gång två delad. Det är B:s första tvådelade pyjamas, stora killen har han blivit! Tyget är i väldigt grann grön, och stjärnorna helt svarta, och för att mjuka till intrycket gjorde jag muddarna i grått. Funderade ett tag på att göra ärmarna i enfärgat tyg, men beslöt mig till sist för att inte göra det. Tycker det funkar bra ändå då det är en pyjamas, hade det varit vanliga innekläder så hade det varit lite väl mycket stjärnor, tror jag i alla fall.

Jag sydde den i storlek 92, dock utan sömnsmån så den är mer som 86.

Jag tror bestämt att jag får lov att beställa mer stjärntyg, skulle gärna ha det i turkos också. Sen inväntar jag även fler jättefina tyger, så inom kort kommer det att dyka upp bland annat pirater, lejon och apor. ;)

Tyg: JNY designs gröna single jersey med stjärntryck från ikasyr.

Mönster: Ottobre 6/2009, storlek 92.

23 nov. 2009

Vi fortsätter i samma mönster - mössa och vagnvantar.


För en tid sen gjorde jag en mössa enligt Ottobres gratismönster på internet, men utan det där extra krimskramset på huvudet, bara basmodellen alltså. Jag gillar modellen, den sitter bra på och fungerar ju som både mössa och halsduk. Ingen risk att denna mössa dras av och slängs iväg vind för våg på två röda sekunder. Vad gäller namnet på just den här mössmodellen är jag lite kluven, i Sverige kallas det rånarluva och i Finland kypärämyssy (=hjälmmössa). I Sverige ser inte en hjälmmössa ut så här...väl?

Hur som haver, nu har jag gjort en till, ville ju ha en i mönstrat tyg också. Den är fodrad med vit microfleece, passligt tjock för detta eländiga väder vi har för tillfället. När jag nu en gång höll på med den här, kunde jag lika gärna göra ett par vantar också. Gå-bort- eller vagnvantar kallar jag dem, för de är ju inte precis vattentäta eller gjorda för sandlådslek. Även de är fodrade med microfleece. Både mössa och vantar har detaljer i brun resår.

Tyg: JNY designs molntyg från ikasyr, mikrofleece från Para-tex (som numera heter Verkkokangas). Mörkbrun resår från Eurokangas.

Mönster: Ottobres gratismönster.

19 nov. 2009

Även jag har fallit för detta tyg.


Och en tröja fick det bli, än så länge. Istället för att göra en helt "vanlig" tröja, fick den här tröjan så kallade fuskärmar. Det var inte så lätt som jag trodde att göra ärmarna, måste klura ut nån lättare taktik till nästa tröja av den här modellen. Tips tas gärna emot!

De vita ärmarna är av återanvänt tyg. Varför köpa ny vit trikå, då det finns vita trikåtröjor i högar hemma, som ingen använder? Jag valde ett av ganska samma kvalitet som molntyget, alltså ganska grovt. Kantbanden är i mörkbrun resår.

Byxorna i svart stretchfrotté är av en lite tajtare modell. Satte gummiband i midjan och i bensluten.

Tröjan:

Tyg: Orange molninterlock från JNY design, ärmar av återanvänt material. Resår från Eurokangas.

Mönster: Ottobre 4/2009, med den ändringen att jag tog bort knapparna helt. Storlek 80.

Byxorna:

Tyg: Svart stretchfrotté från Verkkokangas. Gummiband från Eurokangas.

Mönster: Eget

17 nov. 2009

Haklappar med Emil i Lönneberga
I våras fick jag ett tyg av sambons mamma, ett som hon köpt i början på 80-talet kanske? Som hon någon gång hade tänkt sy något av, men istället har det blivit liggandes i skåpet. Vi talar alltså om ÄKTA retro tyg nu. ;) Det är ett bomullstyg av lakanskvalitet. Jag har även andra planer för detta tyg, men nu till att börja med fick det bli några haklappar. Sådana har i alla fall vi alltid för några av. Tyget föreställer alltså Lönnebergas Emil och alla hyss han gjort i sina dar, helt perfekt att ta fram i form av mindre produkter.

Dessa haklappar har plastad frotté på baksidan för bästa möjliga funktion.

Tyg: Emil i Lönneberga-bomullstyg från 80-talet. Baksida i plastad frotté, kantband av lakanstyg.

Mönster: Eget

Knappar: Prövade två olika, den vita knappen passar bäst tycker jag...

Det var jätteroligt att sy de här. Mest tidskrävande var det nog att klippa långa remsor lakanstyg och pressa dem till kantband!

13 nov. 2009

I måndags fick jag ett paket på posten.

Det kom från ikasyr, och innehöll följande hög med alldeles underbara tyger från JNY design. Detta om något, ger en inspiration! Det är bara att välja vilken ände man ska börja ifrån.
Två dagar senare var den första tröjan klar. I djungeltyget såklart.


Det här mönstret är helt otroligt. Man kan lätt stirra bort flera minuter på det. B gillar det också förstås! Mer såna här mönster efterlyser jag.

Tyg: Djungelinterlock från JNY design. Resår från Eurokangas.

Mönster: Ottobre 4/2009, ändrade mönstret så att det blev axelknäpp
ning endast på vänstra axeln, inte på båda.

Knappar: Från Eurokangas.


Lärde mig: Att man alltid ska tvätta tygerna före man syr för att undvika krympning i första tvätten, men ibland får man bara sån lust att sy genast...
Kan på samma gång visa ett par byxor som jag sydde för en dryg månad sen, av en hemsydd klänning jag fyndade på Missionsboden (en second-hand butik i min stad). Jag vet inte exakt vad materialet är, något konstgjort i alla fall. Mjukt är det, men det stretchar inte så mycket.

Tyg: Second-hand fyndat, en hemsydd klänning som till kvaliteten verkade helt oanvänd. Resår och gummiband till midjan från Eurokangas.

Mönster: Suuri Käsityölehti, exakt nummer vet jag inte nu på raken.


Och så här fin blev man i de kläderna!Pyjamas i velour, tröja med bilar mm...För några veckor sen sydde jag den här pyjamasen i röd-naturvit-randig velour. B (min son alltså) behövde en varmare pyjamas till vintern, och vilket material är då bättre än just velour? Den är riktigt mjuk och skön, ingen knäppning i axeln, knäppning i grenen för att underlätta blöjbyten.


Tyg: Randig velour och naturvit resår. Har fått tygen av min mormor, vet inte var de är inhandlade.

Mönster: Från Ottobre 4/2009, storlek 80.

Knappar: Silverfärgade, från Eurokangas.

Övrigt värt att nämna: Under detta projekt blev kantband och jag ovänner. Nu börjar vi komma överens igen...
Ropade hem tyget till denna tröja på huuto. Tyget kommer från JNY design, har orange botten och svart mönster i form av bilar, husvagnar, träd och hundar. Den här modellen har enligt mönstret knäppning på båda axlarna, men nästa gång tror jag det får räcka med knappar bara på ena sidan.

Tyg: Från JNY design, turkos mudd från Verkkokangas.

Mönster: Ottobre 4/2009

Knappar: Från Eurokangas


Här är ett par hängselbyxor i mörkgrå velour, nästintill svart. Även de storlek 80. Mönstret har jag i princip jobbat fram själv. Gjorde om mönstret till pyjamasen jag visade högre upp, tog bort ärmarna, gjorde den lite smalare. Ville göra ett par hängselbyxor i stil med de från me&i, som skulle sitta bra, och vara mjuka och bekväma. På axlarna finns vanliga knappar.

Tyg: Armani Knit; ett velourtyg från Eurokangas, svart resår från Eurokangas.

Mönster: Omarbetat pyjamasmönster

Knappar: egna gömmor

Lärde mig: Att aldrig någonsin mer lägga i ringknappar (eller vad kallas de på svenska, samma sorts knapp som man brukar ha på t.ex. bodys på axeln?) på velourtyg. Kunde funka med dubbelt tyg, men jag ifrågasätter nog hållbarheten.

Först ut för presentation är
Kaninen. Denna kanin satt jag och virkade då jag bestämde mig för att starta en syblogg. Den är virkad enligt mönster från boken "Virka amigurumi" av Mia Bengtsson. Jag använde ett mjukt polyamidgarn, men det var aningen svårt att virka med det, i och med att garnet var väldigt halt. 2 veckor satt jag och virkade denna!

En vecka tog det...

...från det att jag skapade denna blogg, tills det första inlägget kom! Helt klart har jag inte varit medveten om hur tidskrävande det kan vara att blogga. Satt jag och fixade med bara bannern i säkert 3h. Denna bannern alltså, de första tre jag gjorde dög inte! Prövade också säkert tio olika bakgrunder och färger, men slutresultatet blev ändå relativt enkelt. Mycket typiskt.


Hur som helst, välkommen hit! Här kommer jag att lägga upp bilder på saker jag tillverkat.
Du kommer att märka att jag älskar barnkläder, starka färger och fina mönster och mjuka, sköna tyger.